Türkiye'nin en son başbakanı kimdir ?

Murat

New member
Türkiye'nin En Son Başbakanı Kimdi? Binali Yıldırım Dönemi Üzerinden Bir Değerlendirme

Türkiye'nin yakın siyasi tarihine ilgi duyan herkesin üzerinde konuşabileceği önemli dönüm noktalarından biri, başbakanlık makamının kaldırılmasıdır. Bu değişiklik yalnızca bir kişinin görev süresinin sona ermesi değil, devlet yönetim modelinin tamamen dönüşmesi anlamına geldi. Peki Türkiye Cumhuriyeti'nin en son başbakanı kimdi, hangi dönemde görev yaptı ve bıraktığı siyasi miras bugün nasıl değerlendiriliyor? Bu konuyu sadece bir isim üzerinden değil, yönetim sistemi, ekonomik kararlar ve toplum üzerindeki etkileriyle birlikte incelemek gerekiyor.

Türkiye'nin Son Başbakanı: Binali Yıldırım

Türkiye'nin son başbakanı Binali Yıldırım'dır. Yıldırım, 24 Mayıs 2016 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 65. Hükümet'in başbakanı olarak göreve başladı. 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinden sonra ise Türkiye'de parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçildi ve başbakanlık makamı kaldırıldı.

Bu nedenle Türkiye tarihinde "son başbakan" unvanı Binali Yıldırım'a aittir. Kendisi aynı zamanda 1983 yılında kurulan ve 2018 yılında sona eren başbakanlık makamının son temsilcisi oldu.

Kaynak olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin resmi kayıtları, Cumhurbaşkanlığı arşiv bilgileri ve Resmî Gazete'de yayımlanan anayasa değişikliği süreçleri bu bilgileri doğrulamaktadır.

Binali Yıldırım'ın Siyasi Geçmişi ve Görev Süreci

Binali Yıldırım, kamuoyunda özellikle ulaştırma alanındaki çalışmalarıyla tanınan bir siyasetçidir. 2002 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iktidara gelmesinin ardından 2003-2016 yılları arasında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevini yürüttü.

Bu dönemde Türkiye'de ulaşım altyapısına yönelik büyük projeler gerçekleştirildi. Karayolları, hızlı tren hatları, havaalanları ve deniz ulaşımı alanlarında yatırımlar arttı. Örneğin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı verilerine göre 2003 yılında Türkiye'de yaklaşık 26 milyon olan hava yolu yolcu sayısı, 2016 yılına gelindiğinde 174 milyona yaklaştı. Bu artış, ulaşım sektöründeki büyümenin önemli göstergelerinden biri olarak değerlendirildi.

Ancak büyük altyapı yatırımları her zaman farklı görüşleri de beraberinde getirdi. Bazı uzmanlar bu projelerin ekonomik hareketlilik oluşturduğunu ve bölgesel bağlantıları güçlendirdiğini savunurken, bazı ekonomistler ise maliyet, kamu borçları ve uzun vadeli finansman modellerinin daha fazla tartışılması gerektiğini ifade etti.

Başbakanlık Döneminde Öne Çıkan Gelişmeler

Binali Yıldırım'ın başbakanlık dönemi yaklaşık iki yıl sürdü. Bu dönem Türkiye açısından oldukça hareketliydi. 15 Temmuz 2016 darbe girişimi, güvenlik politikaları, anayasa değişikliği süreci ve ekonomik dalgalanmalar bu dönemin temel başlıkları arasında yer aldı.

15 Temmuz 2016 gecesi yaşanan darbe girişiminin ardından hükümet, devlet kurumlarında kapsamlı değişikliklere gitti. Bu süreçte olağanüstü hal ilan edildi ve güvenlik politikaları yeniden düzenlendi. Yıldırım hükümeti bu dönemde devlet yapısının yeniden organize edilmesine odaklandı.

2017 yılında yapılan anayasa değişikliği referandumunda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kabul edildi. Yüksek Seçim Kurulu verilerine göre referandumda "evet" oyu yüzde 51,41, "hayır" oyu ise yüzde 48,59 olarak gerçekleşti. Bu sonuç, toplumda yönetim sistemi konusunda ciddi bir fikir ayrılığı olduğunu gösterdi.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta şudur: Bir yönetim değişikliği sadece siyasi kurumları değil, vatandaşların günlük hayatını da etkiler. Çünkü karar alma süreçlerinin hızı, ekonomik politikaların uygulanması ve kamu hizmetlerinin yönetimi doğrudan insanların yaşam deneyimleriyle bağlantılıdır.

Toplumun Farklı Kesimleri Bu Dönemi Nasıl Değerlendiriyor?

Bir siyasi dönemi değerlendirirken insanların beklentileri farklı olabilir. Bazı erkek vatandaşlar veya siyasi tartışmalara daha çok ekonomik sonuçlar üzerinden yaklaşan kişiler, özellikle istihdam, ulaşım yatırımları, sanayi faaliyetleri ve kamu hizmetlerinin hızına odaklanabilir. Örneğin yeni yolların yapılması, seyahat sürelerinin kısalması veya altyapı yatırımlarının iş alanları oluşturması onlar için önemli değerlendirme ölçütleri olabilir.

Bunun yanında bazı kadın vatandaşlar veya toplumsal etkileri daha fazla önemseyen bireyler, aynı dönemleri aile yaşamı, eğitim, sağlık hizmetleri, sosyal destekler ve gelecek beklentileri açısından değerlendirebilir. Bir ulaşım projesinin sadece ekonomik büyüklüğü değil, bir annenin çocuğuna daha hızlı ulaşabilmesi, bir öğrencinin eğitim fırsatlarına erişimi veya bir ailenin yaşam kalitesi üzerindeki etkisi de önemlidir.

Bu farklı bakış açıları aslında birbirinin karşıtı değildir. Bir ülkenin başarısını yalnızca ekonomik rakamlarla veya yalnızca sosyal göstergelerle ölçmek eksik kalabilir. Sağlıklı bir değerlendirme, hem ekonomik verileri hem de insanların günlük deneyimlerini birlikte ele almalıdır.

Başbakanlığın Kaldırılması Ne Anlama Geliyor?

Başbakanlık makamının kaldırılması, Türkiye'nin yönetim sistemindeki en büyük değişimlerden biridir. Önceki sistemde cumhurbaşkanı daha çok devletin başı konumundayken, başbakan hükümetin başı olarak yürütme görevini üstleniyordu. Yeni sistemde ise yürütme yetkisi cumhurbaşkanında toplandı.

Bu değişimin savunucuları, çift başlılığın ortadan kalkacağını ve karar alma mekanizmasının hızlanacağını belirtti. Eleştirenler ise güçler ayrılığı, denetim mekanizmaları ve kurumlar arası denge açısından daha dikkatli olunması gerektiğini savundu.

Siyasi sistem tartışmaları aslında dünya genelinde de benzer şekilde yaşanıyor. Başkanlık, parlamenter sistem ve yarı başkanlık modellerinin her birinin farklı avantajları ve riskleri bulunuyor. Önemli olan, hangi sistem uygulanırsa uygulansın demokratik denetim, hukukun üstünlüğü ve etkili kamu yönetiminin korunmasıdır.

Sonuç: Bir Makamdan Daha Fazlası

Binali Yıldırım'ın "Türkiye'nin son başbakanı" olması, onu sadece bir siyasi figür değil, bir dönemin kapanış sembolü haline getirmiştir. Onun başbakanlığı; altyapı yatırımlarının, siyasi krizlerin, anayasal değişimin ve yeni yönetim modeline geçişin aynı döneme denk geldiği bir süreçtir.

Bugün bu dönemi değerlendirirken tek bir açıdan bakmak yerine farklı verileri, toplumsal deneyimleri ve uzun vadeli sonuçları birlikte düşünmek gerekir. Çünkü siyasi kararların etkisi yalnızca meclis kürsülerinde değil; şehirlerde, iş hayatında, ailelerde ve insanların günlük yaşamlarında görülür.

Forumda tartışmaya açık birkaç soru bırakmak gerekirse: Türkiye'de başbakanlık makamının kaldırılması sizce yönetimde daha fazla etkinlik sağladı mı, yoksa denetim açısından yeni tartışmalar mı oluşturdu? Binali Yıldırım dönemindeki altyapı yatırımları sizce günlük hayatı ne ölçüde değiştirdi? Bir ülkenin yönetim başarısını değerlendirirken ekonomik büyüme mi, sosyal refah mı, yoksa ikisinin dengesi mi daha önemli olmalıdır?

Kaynaklar:

Türkiye Büyük Millet Meclisi resmi kayıtları ve hükümet arşivleri.

Resmî Gazete, 6771 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 2017 Anayasa Referandumu sonuçları.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ulaşım istatistikleri.