Hüda kız ismi mi erkek ismi mi ?

Melis

New member
[color=]Hüda Kız İsmi mi Erkek İsmi mi? Bir Hikâye Etrafında Forum Sohbeti[/color]

Selam dostlar, geçenlerde bir arkadaş grubunda çok ilginç bir tartışmaya denk geldim. Konu basit gibi görünüyordu: “Hüda isim midir, evetse kız ismi mi erkek ismi mi?” Ama sohbet öyle dallandı budaklandı ki sonunda küçük bir hikâyeye dönüştü. Bugün ben de sizlerle o hikâyeyi paylaşmak istiyorum. Belki siz de yorum katarsınız, belki de kendi deneyimlerinizi eklersiniz.

[color=]Bir Kasaba ve Bir İsim[/color]

Bir zamanlar Anadolu’nun küçük bir kasabasında yeni doğmuş bir bebeğe isim arayan bir aile vardı. Anne, “Hüda ismi çok güzel, Allah’ın hidayeti anlamına geliyor. Kız olursa da erkek olursa da anlamı derin” diyordu. Baba ise daha stratejik düşünüyordu: “Ama bu isim erkek olursa güçlü duyulur mu, kız olursa nazik mi gelir? İnsanlar karıştırmaz mı?”

İşte tartışma tam da burada başladı: Hüda kız ismi mi erkek ismi mi?

[color=]Anne ve Babadan İki Farklı Bakış[/color]

Anne, ismin taşıdığı manaya odaklanmıştı. “Hüda, yön gösterici, doğru yolu bulan demek. Bu anlamla çocuğumuzun hayatına bir ışık katabiliriz. Üstelik empatiyle baktığında bu isim herkese yakışır; ister kız olsun ister erkek.”

Baba ise çözüm odaklıydı. “Tamam, anlamı güzel ama düşün: Okula gittiğinde öğretmen ismini duyunca cinsiyetini karıştıracak. Resmî belgelerde sorun çıkar. Stratejik düşünelim; isim çocuğa hayat boyu bir kimlik kazandırır.”

Bir isim üzerine iki farklı dünya görüşü böylece karşı karşıya gelmişti.

[color=]Kasabanın Meraklıları[/color]

Bu tartışma evin sınırlarını aştı. Komşular devreye girdi. Yaşlı kadınlar, “Bizim mahallede Hüda diye bir kız vardı, çok da iyilikseverdi” diyerek isimle bir anı kurdular. Onların empatik yaklaşımı, ismin kızlara daha uygun olduğunu düşündürüyordu.

Kasabanın kahvesindeki erkekler ise farklıydı: “Hüda erkek ismi olur. Anlamı güçlü, yol gösterici. Erkek evlada yakışır.” Onlar meseleyi stratejik bir kimlik ve toplumdaki algı üzerinden değerlendiriyorlardı.

Bir isim, bir anda kasabanın gündem maddesi olmuştu.

[color=]Çocuğun Geleceği Üzerine Senaryolar[/color]

Kasabalılar, sanki o bebek büyümüş gibi senaryolar yazmaya başladılar.

– “Eğer kız olursa Hüda, mahallenin sevgi dolu öğretmeni olur. Herkes onun şefkatini konuşur.”

– “Eğer erkek olursa Hüda, kasabanın ileri geleni, sorun çözücüsü olur.”

Kadınlar ilişkisel bağlarla örülü hayaller kurarken, erkekler daha çok sosyal statü ve çözüm odaklı bir gelecek tasarlıyordu. Hüda isminin cinsiyet sorusu, aslında toplumun kendi bakış açısını yansıtıyordu.

[color=]Bir Dervişin Yorumu[/color]

Kasabada dolaşan yaşlı bir derviş de tartışmayı duydu. Ona sordular: “Efendi, Hüda kız ismi mi, erkek ismi mi?”

Derviş gülümsedi: “Hüda ne kız ne de erkek ismidir, Hüda anlamın ismidir. İsimler bazen insanlara dar gelir. Hüda ismini taşıyan, hangi cinsiyetten olursa olsun, yönünü bulsun diye dua edilir. Toplum kız der, erkek der, ama asıl olan yolunu bulan insandır.”

Bu sözler herkesi bir süre düşündürdü. Belki de mesele ismin cinsiyetinden çok, onun yüklediği anlamdaydı.

[color=]Forum Tadında Bir Tartışma[/color]

Şimdi dostlar, ben size soruyorum: Sizce Hüda kız ismi mi erkek ismi mi?

– Kadınların empatik yorumları genelde “anlam herkese yakışır, isim ayrım yapmaz” yönünde oluyor.

– Erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımı ise daha çok “hayatta karışıklık çıkmasın, pratikte kolaylık olsun” diyor.

Siz hangi tarafı daha makul buluyorsunuz? Empatiyle anlamı sahiplenmek mi, yoksa stratejik düşünerek ismi cinsiyetle uyumlu kılmak mı?

[color=]Sonuç: İsmin Ötesindeki Hikâye[/color]

Kasabada sonunda karar şöyle alındı: Çocuğun ismi Hüda kondu. Çünkü anne, “Ben çocuğumun adıyla anlam taşımasını istiyorum,” dedi. Baba da ikna oldu: “O zaman biz çocuğumuza bu ismin ardındaki anlamı anlatırız. İnsanlar karıştırsa da fark etmez.”

Yıllar geçti. Hüda büyüdü. Cinsiyetinden bağımsız, isminin ona kattığı manayla kendi yolunu buldu. Kimi zaman yanlış anlaşıldı, kimi zaman sorularla karşılaştı ama hep gülümsedi: “Ben Hüda’yım, yol gösteren anlamın çocuğuyum.”

Sonunda kasabadakiler de şunu anladı: İsimler sadece bir etiket değil, aynı zamanda bir yolculuktur. Ve Hüda, bu yolculuğun hem kızlara hem erkeklere yakışan bir adı oldu.

[color=]Siz Ne Düşünüyorsunuz?[/color]

– Sizce Hüda gibi isimler toplumun cinsiyet algısını zorlayan bir zenginlik midir?

– Yoksa çocukların hayatında karışıklık yaratan bir engel midir?

– Empatiyle anlamı sahiplenmek mi, yoksa çözüm odaklı pratiklik mi daha önemli?

Hikâyeyi burada noktalıyorum dostlar. Şimdi sözü size bırakıyorum: Hüda sizin gözünüzde hangi tarafa daha yakın duruyor?