Dürüstlük ne demek cümle ?

Baris

New member
Dürüstlük: O Ne Demek? Birazcık Şüpheyle Yaklaşalım!

Evet, evet, dürüstlük deyince aklınıza ilk gelen şey nedir? "Her zaman doğruyu söylemek mi?" Yoksa "Bazen, özellikle de yemek siparişinde, küçük bir yalan söylemek, herkese fayda sağlar mı?" Kim bilir, belki de "Bunun doğru olmadığını bile bile", dürüstlük hakkında tartışmanın en zevkli kısmıdır.

Dürüstlük aslında öyle "kitaplarda yazdığı gibi" değil, hayatın her köşesinde karşımıza çıkıyor. Birinin hoşlandığını söylemek ya da son dakika "Bu kıyafet sana yakışmadı" demek gibi bir şey. Bu çok derin bir kavram; hatta bazen, bazen de... ne yazık ki, yanlış anlaşılmaların başı!

Erkeklerin Stratejik Dürüstlüğü: "Hadi, Hızlıca Çözelim!"

Erkekler dürüstlük meselesine genellikle bir çözüm aracı olarak yaklaşır. Yani dürüstlük, sıkıcı bir şekilde tartışmak için değil, problemi hızlıca halletmek içindir. Mesela, “Kafanda bir soru işareti var, hadi ben sana şunu söyleyeyim” gibi bir girişle, doğruyu söylediğini düşünüp rahatlamışlardır. Tabii bu, bazen işi karmaşıklaştırabilir.

Bir erkek, mesela bir arkadaşına ya da eşine ne yapması gerektiğini dürüstçe söylediğinde, çözümü çok net görür. "Sadece bunu yap, her şey düzelir!" O an karşısındaki, sanki yıllar süren bir ilişkiden sonra birdenbire felsefi bir tartışma ortamına düşer. "Ama ben öyle hissetmiyorum!" tepkisi, erkek için adeta bir bulmacadır. Dürüstlük, genellikle bir öneri, bazen de bir düzeltilmiş stratejidir. Ancak hayat bu kadar basit değil.

Örneğin, bir erkek bir arkadaşına şöyle diyebilir: “Evet, sana katılıyorum, ama bence bir şey değiştirmen lazım!” Burada dürüstlük, “sorunun ne olduğunu anlatmak” kadar, “bu sorunu çözmen için sana adım atman gerektiğini söylemek” anlamına gelir. Durum net ve çözüm kesindir.

Kadınların Empatik Dürüstlüğü: "Ama Senin İçin İyi Olur!"

Kadınlar ise dürüstlüğü daha çok empatik bir biçimde ele alırlar. Dürüstlük, bir çözüm sunmaktan çok, bir ilişkinin duygusal dokusunu, anlamını korumaktan sorumludur. Bir kadının "dürüstlük" anlayışı, genellikle karşındaki kişinin duygularına da hitap eder. Yani, dürüst bir kadın, gerçekten doğruyu söylemenin yanında, söyledikleriyle karşındakini incitmemek için elinden geleni yapar.

Mesela, bir arkadaşına “Yani, bu kıyafet sana yakışmamış” dediğinde, o kişinin buna nasıl tepki vereceği ve nasıl hissedeceği önemli olur. Gerçekten de kadının dürüstlük anlayışı çoğu zaman, “Karşımda duran kişi bunu nasıl alır?” diye düşünülen bir dürüstlük şeklidir. O yüzden, dürüstlüğü, “Dürüst olmalı mıyım?” sorusuna bağlı olarak değil, “Karşımdakini nasıl hissettiririm?” sorusuna göre şekillendirirler.

Kadınlar bazen dürüstlüklerini söylemektense, karşındakinin ruh haline göre bir yumuşatma yolu seçerler. Ama sonuçta, dürüstlük, bir ilişkinin temel yapı taşıdır.

Dürüstlük: Bir İlişkiyi Nasıl Yıkabilir ya da Güçlendirebilir?

Dürüstlük, ilişkilerdeki en güçlü silah olabilir, ancak aynı zamanda en tehlikeli bumerang da olabilir. Bir ilişkinin temelini atarken dürüstlük, güven inşa etmek için önemlidir. Ne yazık ki, çoğu insan bunu anlamadan, ilişkilerde yapılan küçük “beyaz yalanlarla” başlar. O kadar alışkanlık haline gelir ki, bir gün doğruyu söylemek o kadar zorlaşır ki, her şey karışabilir.

Fakat dürüstlük, bir ilişkiyi yıkmak yerine güçlendirebilir. Buradaki sihirli şey, her iki tarafın da bunu açık bir şekilde, karşılıklı anlayışla kabul etmesidir. Bir ilişkide dürüst olabilmek, bazen karşındakini üzmemek adına sırlarını saklamak anlamına gelebilir. Ama dürüst olmak demek, her zaman ‘sadece doğruyu söylemek’ değil, bazen bir öngörüde bulunmak ya da duygusal bir incelikle yaklaşmak demektir.

Örneğin, “Bugün seni kırdım mı?” gibi bir soruyla başlayıp, dürüst bir şekilde hislerinizi açıklamak, daha sağlam bir ilişki kurmanın bir yolu olabilir. “Evet, kırdın” demek zor olsa da, bu, uzun vadede daha güçlü bir ilişki inşa eder.

Dürüstlük ve Sosyal Hayat: Durum Komedisi!

Dürüstlük sadece özel ilişkilerde değil, aynı zamanda sosyal hayatın her alanında da karşımıza çıkar. Akşam yemeği yediğiniz arkadaşınızın şarkı söylemesini nasıl yorumlarsınız? Dürüstçe “Bunu duyduğumda biraz işkence çektim, kusura bakma” demek mi? Yoksa “Vay be, sesin çok özgün!” demek mi?

Sosyal çevredeki dürüstlük, bir nevi diplomasi gerektirir. Her ne kadar dürüst olmak gerekse de, bazen duygusal zekâ devreye girmeli. Durumun mizahını anlamalı ve insanları kırmadan doğruyu söylemeye çalışmalıyız. Ancak burada bile dürüstlükle ilgili dile getirilen ince çizgi, bazen komik bir sonuç doğurabilir.

Sonuç: Dürüstlük, Herkes İçin Farklıdır!

Dürüstlük, hayatın en karmaşık, ama bir o kadar da temel meselelerinden biridir. Kadın ve erkekler farklı biçimlerde bu kavramı ele alsalar da, nihayetinde dürüstlük her birey için farklı bir anlam taşır. Kimi için sadece doğruyu söylemek, kimi içinse duyguları yönetmek ve karşındaki kişiyle empatik bir bağ kurmak anlamına gelir.

Ve sizce dürüstlük, bir ilişkide neden bu kadar önemli? Yalanların ne kadar zararlı olabileceğini düşündüğünüzde, dürüstlüğün bu kadar önemli olması normal. Ama, biraz da eğlenelim! Kimse mükemmel değil, değil mi?

Dürüstlük, her zaman kolay değil, ama belki de işin sırrı, doğru anı ve doğru şekilde bulabilmekte.